Hoe ver (actieradius) kan mijn elektrische fiets?

Vermogen van de accu

De accu bepaalt voor een groot gedeelte het aantal kilometers dat je ondersteuning krijgt van je elektrische fiets (actieradius). De lengte van de ritten met je elektrische fiets spelen dus een belangrijke rol in de keuze voor een accu. Hoe groter de afstand die je aflegt, hoe groter de capaciteit van de accu moet zijn. Maar over het algemeen is een accu met een grotere capaciteit ook duurder.

De capaciteit van de accu kan worden uitgedrukt in Ampère-uur (Ah) en Wattuur (Wh). In tegenstelling tot Wattuur houdt Ampère-uur geen rekening met de spanning tijdens het ontladen van de accu. Je kan een accu dus het beste beoordelen op het aantal Wattuur. Hoe hoger dit getal, hoe langer je kan fietsen met ondersteuning.

De meeste elektrische fietsen worden standaard geleverd met een accu. Heeft de elektrische fiets geen standaard accu, dan kies je zelf de accucapaciteit en heb je (meer) invloed op de prijs van je elektrische fiets.

Actieradius

De actieradius van een elektrische fiets staat voor het aantal kilometers dat je kan fietsen zonder de accu op te laden. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe verder je kan fietsen met trapondersteuning. Is de actieradius van een accu bekend? Dan is dit aantal kilometers gebaseerd op ideale omstandigheden. Het is geen garantie dat jij dezelfde actieradius haalt tijdens het fietsen. Wil je een zo hoog mogelijke actieradius? Houd dan rekening met de volgende factoren:

  • Gewicht: hierbij geldt dat zowel het gewicht van de fiets als de berijder van invloed is op de actieradius. Hoe meer gewicht door de motor moet worden ondersteund, hoe lager de actieradius.
  • Weerstand: dit geldt niet alleen voor weersomstandigheden (tegenwind, regen), maar ook voor de bandenspanning en de conditie van de weg. Een hogere weerstand heeft negatieve invloed op de actieradius.
  • Snelheid: hoe sneller je fietst, hoe lager de actieradius wordt. Bij een hogere snelheid zal de elektrische fiets meer ondersteuning geven.
  • Ondersteuning: voor de gekozen ondersteuningsstand geldt dat hoe lager de ondersteuning is, hoe hoger de actieradius is.
  • Schakelen: als je tijdens het fietsen efficiënt schakelt, dus op tijd en regelmatig, dan heeft dit een positieve invloed op de actieradius. Zorg ervoor dat je een lichte versnelling rijdt en altijd naar de lichtste versnelling schakelt bij stilstand.
  • Accu: zowel de conditie als de leeftijd van de accu hebben invloed op de actieradius. Een oude(re) accu heeft minder capaciteit en zal zorgen voor een lage(re) actieradius.
  • Sensoren: het type sensor kan veel invloed hebben op de actieradius. Over het algemeen is een trapkrachtsensor energiezuiniger dan een rotatiesensor.