Hoe ver (aktieradius) kan mijn elektrische fiets?

Hoe groot is de tank van mijn Sparta E-bike®?

De totaalafstand die u kunt afleggen met uw Sparta E-bike zonder tussentijds op te laden noemen we de actieradius. De actieradius wordt behalve de fiets zelf beïnvloed door een groot aantal verschillende factoren. Om maar wat voorbeelden te noemen:
• totaalgewicht (gewicht van fiets + berijder + belading)
• weerstand (windkracht, bandenspanning, versnelling, conditie van het wegdek en hoogteverschillen)
• trapbekrachtigingsniveau (Eco, Normal en Power)
• rijprogramma (ION® levert u indien gewenst programma’s op maat)
• rijgedrag (tijdig op- en afschakelen en gereden snelheid)
• de werking van het batterijmanagement-systeem

Uw Sparta E-bike haalt de energie uit het batterijpakket. Dit batterijpakket kan worden opgeladen via een speciale lader in een stopcontact. Het vermogen van het batterijpakket bepaalt voor een groot deel de actieradius. In 2003 introduceerde Sparta de eerste Sparta ION®. Sinds deze introductie is de revolutionaire ION® uitgegroeid tot de best verkochte elektrische fiets in Europa. Inmiddels zijn er veel verschillende systemen op de markt, waaronder de Sparta Emotion. Deze fiets is uitgekozen tot de elektrische fiets met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Met zo’n omvangrijk aanbod is het voor u goed om te weten hoe u de actieradius van verschillende elektrische fietsen met elkaar kunt vergelijken.

Hoe kan ik de systemen van verschillende elektrische fietsen met elkaar vergelijken?

Vaak wordt bij de vergelijking van systemen, de verschillende batterijpakketten met elkaar vergeleken op basis van de capaciteit (ampère-uur). Echter, een vergelijking op basis van uitsluitend capaciteit geeft geen volledig beeld, aangezien de prestatie van een batterijpakket ook afhankelijk is van de batterijspanning (voltage) tijdens het ontladen. De beste manier om batterijpakketten met elkaar te vergelijken is door te kijken naar de hoeveelheid energie die door het batterijpakket geleverd kan worden in wattuur. Het aantal wattuur houdt zowel rekening met de capaciteit van de batterij als de gemiddelde batterijspanning bij het ontladen. Hoe hoger het aantal watturen hoe hoger uw actieradius.

Aantal wattuur van de diverse Sparta E-bike modellen

Het aantal watturen houdt zowel rekening met de capaciteit als de gemiddelde ontlaadspanning. Het aantal watturen kunt u eenvoudig als volgt berekenen:
aantal wattuur = aantal ampère-uur x voltage (Wh = Ah x V). Een batterijpakket met een capaciteit van 7 Ah en een spanning van 36 V (7 * 36 = 252 Wh) levert bijvoorbeeld evenveel energie als een batterijpakket met een capaciteit van 10,5 Ah en een spanning van 24 V (10,5 * 24 = 252 Wh). In de actieradiustabel onderaan deze pagina geven we het aantal watturen van de ION® modellen weer. * Vraag uw dealer naar de beschikbare rijprogramma’s voor uw ION

Hoe ver kan ik fietsen met mijn Sparta E-bike ?

Wanneer u gaat fietsen met uw Sparta wilt u natuurlijk weten hoe ver u kunt komen. Het liefst wilt u het aantal kilometers weten, zodat u kunt inschatten of u uw bestemming mét trapondersteuning haalt. In actieradius indicatietabel geven we weer welke actieradius u kunt verwachten. In de tabel zijn de ondersteuningsstanden Eco, Normal en Power afgezet tegen de verschillende rijprogramma’s. Standaard zit in de Sparta ION® het Optimaalprogramma. Naar wens kunt u dat bij de erkende ION® dealer aanpassen naar het energiezuinige Toerprogramma of het extra krachtige Plusprogramma. Voor de Sparta E-motion gelden aangepaste waarden.

Actieradius indicatie Sparta ION® en E-motion

Stel u hebt een Sparta ION® XTS met een accu die 11 ampère-uur en 24 volt levert. U beschikt dan over 264 wattuur aan energie. U hebt het rijprogramma dat in de fabriek standaard geïnstalleerd wordt aan staan. Dit is het rijprogramma ‘Optimaal’. Stel, de ondersteuningsstand staat op ‘Eco’. Volgens de Actieradius Indicatietabel (zie document bijlage onderaan deze pagina) zou u dan een actieradius van minimaal 46 km en maximaal 83 km kunnen halen. Let op: ook dit is weer sterk afhankelijk van de genoemde beïnvloedingsfactoren zoals gewicht, weerstand, trapbekrachtigingsniveau, rijgedrag etc. Verder geldt voor de E-bikes met een gashendel dat het gebruik hiervan de actieradius sterk beïnvloed.

Voor de Sparta E-motion gelden aangepaste waarden:
De E-motion heeft 5 verschillende ondersteuningsstanden, nl. de volgende:

– Stand 1 – genereert een snelheid van 12km/h -> verwachte actieradius ~69km

– Stand 2 – genereert een snelheid van 15km/h -> verwachte actieradius ~60km

– Stand 3 – genereert een snelheid van 18km/h -> verwachte actieradius 49km

– Stand 4 – genereert een snelheid van 22km/h -> verwachte actieradius 33km

– Stand 5 – genereert een snelheid van 25km/h -> verwachte actieradius 23km